Completare Legea cetateniei

Completare Legea cetateniei

Mesajde vioreldolha pe Joi Oct 25, 2012 5:43 pm

STIMATĂ DOAMNĂ/STIMATE DOMN ,

Ataşez textul proaspăt redactat al iniţiativei legislative pe care l-am întocmit la cererea asociaţiilor româneşti de peste hotare şi a unor asociaţii culturale din ţară.

Avem nevoie de parlamentari care să îşi asume urgent iniţiativa legislativă şi să o depună la parlament ŞI/SAU să propună textul guvernului pentru ca executivul să şi-l însuşeasca urgent pentru a fi votat inainte de alegeri.

Venim să vă rugăm să sprijiniţi acest demers cunoscând preocuparea Dumneavoastră pentru soarta românilor de peste hotare.

Vă mai ataşez şi un document privind românii din Valea Timocului.

Cu multă consideraţie,
Viorel Dolha, Preşedintele Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România

Propunere legislativă pentru completarea art. 8 din Legea cetăţeniei române nr. 21/1991, republicată

PARLAMENTUL ROMÂNIEI PROIECT

CAMERA DEPUTAŢILOR SENATUL

L E G E
privind completarea Legii cetăţeniei române nr.21/1991 republicată

Parlamentul României adoptă prezenta lege.
Art. I. – Se completează articolul 8 din Legea cetăţeniei române cu un nou alineat (4) cu următorul cuprins:
„(4) Condiţiile prevăzute de alin. (1) lit. a şi d nu se cer a fi îndeplinte de cetăţenii străini de etnie română. Acestora li se aplică şi prevederile art. 11. Dovada etniei române a solicitantului se confirmă prin înscrisuri de la şcoli, biserici sau asociaţii culturale din statul de reşedinţă recunoscute de Ministerul de Externe al României“.

Această lege a fost adoptată de Parlamentul României în şedinţa din ............cu respectarea prevederilor art.76 alin.(2) din Constituţia României, republicată.

Preşedintele Camerei Deputaţilor Preşedintele Senatului
Valeriu Ştefan Zgonea George Crin Laurenţiu Antonescu

Către Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor,


În temeiul dispoziţiilor art 74 şi ale art 75 din Constituţia României, republicată şi ale Regulamentului Camerei Deputaţilor, vă înaintăm alăturat Propunerea legislativă pentru completarea art. 8 din Legea cetăţeniei române nr. 21/1991, republicată, în vederea dezbaterii şi adoptării.
Solicităm procedură de urgenţă.În numele iniţiatorilor,
Deputat/Senator PNL .......................
Deputat/Senator PSD..........................
Deputat/Senator PDL........................
Deputat/Senator UDMR........................

Expunere de motive

Legea cetăţeniei române este printre puţinele legi din Europa privind cetăţenia care nu discriminează pozitiv în obţinerea cetăţeniei la cerere pe cetăţenii străini care aparţin etniei majoritare din respectivul stat.
În forma actuală legea română nu distinge spre exemplu între un cetăţean străin chinez şi un cetăţean de etnie română din Serbia, Maramureşul de Nord, Ungaria şi din oricare altă zonă care nu a fost cândva în componenţa statului român.
În actuala formă legea este favorabilă doar în privinţa REDOBÂNDIRII cetăţeniei române pentru cei care locuiesc în zone care au fost cândva în componenţa României. Această prevedere privind redobândirea cetăţeniei trebuie să rămână şi procedura să fie chiar simplificată în viitor, fiind însă necesar să venim şi în întâmpinarea conaţionalilor noştri din zonele amintite, cărora nu le este aplicabilă procedura redobândirii cetăţeniei fiindcă nu au avut vreodată cetăţenie română nici ei şi nici înaintaşii lor.
Iată câteva exemple din legislaţia unor state vecine:
a)Bulgaria acordă cetăţenie bulgară şi persoanelor de etnie bulgară din Republica Moldova şi Serbia cu toate că nici aceştia şi nici înaintaşii lor nu au deţinut nicicând cetăţenie bulgară, având următoarele prevederi în lege: ,,Art. 15 O persoană care nu este cetăţean bulgar poate dobândi acest statut prin naturalizare fără a îndeplini cerinţele de la art.12, clauzele 2, 4, 5 şi 6, în cazul în care acesta îndeplineşte oricare dintre următoarele condiţii.: 1.El este de origine bulgară.”
b)Grecia are şi ea prevăzut în legea cetăţeniei la ,,Articolul 15 (2.) Oamenii de origine greacă pot dobândi cetăţenia greacă” existând un comitet care opinează asupra ,,originii greceşti” compus din consulul grec în calitate de preşedinte şi doi membri.
Propunerea noastră legislativă nu conduce la cheltuieli suplimentare ci, dimpotrivă se vor atrage câteva venituri suplimentare din taxele consulare necesare depunerii dosarelor.
Nu se etimează nici măcar vreo avalanşă de cereri de dobândire a cetăţeniei române fiindcă potenţialii beneficiari se bucură în mare parte de cetăţenia unui stat care le dă deja dreptul la liberă circulaţie.
Este vorba de între câteva sute de etnici români şi câteva mii care doresc să existe o legătură mai strânsă cu ţara mamă.
Dintre cei care conform actualei legislaţii NU pot dobândi cetăţenie română se numără şi preotul Boian Alexandrovici de pe Valea Timocului din Serbia care a pătimit mult pentru ridicarea bisericii româneşti din Mălainiţa. Niciun etnic român din Serbia nu are cetăţenie română şi nu o poate avea conform actualelor prevederi. Potrivit asociaţiilor lor culturale care ne-au contactat, la fel stă situaţia cu etnicii români din Maramureşul de Nord şi din alte zone care nu au aparţinut statului român.
Propunem deci să se completeze articolul 8 din Legea cetăţeniei române cu un nou alineat (4) cu următorul cuprins: „(4) Condiţiile prevăzute de alin. (1) lit. a şi d nu se cer a fi îndeplinte de cetăţenii străini de etnie română. Acestora li se aplică şi prevederile art. 11. Dovada etniei române a solicitantului se confirmă prin înscrisuri de la şcoli, biserici sau asociaţii culturale din statul de reşedinţă recunoscute de Ministerul de Externe al României“.
Acolo unde nu există şcoli în care să se studieze limba română ca limbă maternă şi nici biserici, dovada etniei române a solicitantului propunem să se confirme prin înscrisuri de la asociaţii culturale din statul de reşedinţă recunoscute de Ministerul de Externe al României.
În numele iniţiatorilor,
Deputat/Senator PNL ....................... Deputat/Senator PSD..........................
Deputat/Senator PDL........................Deputat/Senator UDMR........................
Ataşamente
Apel pentru initiativa legislativa.doc
Apel pentru initiativa legislativa
(283 KB) Descărcat de 425 ori
Completare Legea cetateniei Text Lista initiatori si Expunere motive.doc
Completare Legea cetateniei Text Lista initiatori si Expunere motive
(58 KB) Descărcat de 433 ori
vioreldolha
Site Admin
 
Mesaje: 635
Membru din: Mar Mar 25, 2008 11:55 am

Re: Completare Legea cetateniei

Mesajde vioreldolha pe Dum Apr 21, 2013 5:49 pm

Propunerea inregistrata la Camera Deputatilor

http://www.cdep.ro/bp/docs/F2004374829/ ... 20%202.pdf
Ataşamente
Camera Deputatilor Cererea AGIRo inregistrata.pdf
(116.83 KB) Descărcat de 469 ori
vioreldolha
Site Admin
 
Mesaje: 635
Membru din: Mar Mar 25, 2008 11:55 am


Înapoi la ROMANII DE PESTE HOTARE

Cine este conectat

Utilizatori ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 3 vizitatori

cron