apel COPII ROMÂNI CER LIMBA ROMANA ÎN SERBIA DE RASARIT

apel COPII ROMÂNI CER LIMBA ROMANA ÎN SERBIA DE RASARIT

Mesajde vioreldolha pe Lun Oct 22, 2012 3:39 pm

Către Consiliul Naţional al Românilor din Serbia, MAE, MECTS, către opinia publică

APEL pentru ORE DE LIMBA ROMÂNĂ ÎN ŞCOLILE DIN SERBIA DE RĂSĂRIT
APPEAL for ROMANIAN LANGUAGE in schools in Serbia
APEL za RUMUNSKI JEZIK u školama u Srbiji

DESCĂRCAŢI DIN DOCUMENTUL ATAŞAT MAI JOS:
a)Listele cu semnături ale părinţilor înregistrate oficial în mai şi iunie 2012 la următoarele şcoli din Serbia de răsărit care au solicitat să înveţe copiii lor 1- 2 ore de limbă română:
-Osnovna škola Đorđe Simeonović Podgorac ospod@ptt.rs tel 030/460294
-Osnovna škola Đura Jakšić Zajecear osdjurajaksic@yahoo.com, tel 019/3400-517 (019) 442 517
-Osnovna škola Stanoje Miljković Brestovac osbrest@ptt.rs, osstanoje@gmail.com, 030/436-860
-Osnovna škola Vuk Karadžić Kladovo os.kladovo@gmail.com, tel 019/ 808951; 808-959; 801-406

b)Listă cu şcolile în care s-au depus cereri în anul 2009 (nu au fost aprobate)
c)Listă cu învăţători din şcoli din Serbia de răsărit care în 2009 au urmat cursuri de limbă română la facultatea din Novi Sad pentru a putea preda calificat în şcolile lor limba maternă a lor şi a elevilor lor;
d)Liste cu semnături ale părinţilor depuse în 2004 (rămase şi ele fără răspuns)
e)Răspunsul oficial al ministrului educaţiei de la Belgrad din 2009 (este şi ministrul actual) prin care spune că este permisă studierea limbii române în Serbia de răsărit (nu s-a permis însă în nicio şcoală din zonă niciun minut de limbă română).
Sesizaţi, vă rugăm autorităţile europene şi în primul rând pe cele sârbeşti să acorde în săptămânile următoare dreptul COPIILOR CARE AU CERUT ÎN SCRIS ORE DE LIMBĂ MATERNĂ ROMÂNĂ şi aşteaptă până acum fără răspuns! Scrieţi directorilor celor 4 şcoli! Sunaţi-i!
Menţionăm că legislaţia Serbiei permite acest lucru, că există programă şcolară aprobată oficial (Rumunski jezik sa elementima nacionalne kulture), că există abecedare tipărite la Belgrad şi învăţători pregătiţi la universităţi din Belgrad.
Trebuie doar ca directorii acestor şcoli să introducă în orar aceste ore şi să dea voie elevilor să scoată abecedarele pe bănci. Efortul financiar este neglijabil fiindcă este vorba de 1 - 2 ore pe săptămână.

Adăugăm că acestea sunt doar cererile celor care ne-au trimis nouă copii după ele. Cunoaştem însă că astfel de cereri s-au mai depus în şcoli din Melnica, Metovnica, Pozarevac, Ranovac şi posibil în multe altele.
Nu trebuie acceptate tergiversările Belgradului pe tema cum că în zonă ar fi vlasi şi nu români (deşi până şi consiliul vlasilor au adoptat în aprilie 2012 un document oficial care spune că în limba maternă ei se numesc ,,rumâni”. NU ESTE VORBA AICI DE VLASI SAU DE CINEVA CARE AR AFIRMA CĂ NU ESTE ROMÂN.
ESTE VORBA AICI, ÎN ACESTE CAZURI CONCRETE DE PĂRINŢI CARE CER EXPRES ORE DE LIMBA ROMÂNĂ ÎN ŞCOLILE PUBLICE DIN SERBIA ÎN FORMA CERUTĂ DE LEGISLAŢIA SÂRBĂ.
Cu respect,
Viorel Dolha, Preşedintele Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România
Ataşamente
APPEAL for ROMANIAN LANGUAGE in schools in Serbia APEL za RUMUNSKI JEZIK u skolama u Srbiji APEL pentru LIMBA ROMANA IN SCOLILE DIN SERBIA DE RASARIT.doc
apel COPII ROMÂNI CER LIMBA ROMANA ÎN SERBIA DE RASARIT
(8.74 MB) Descărcat de 487 ori
vioreldolha
Site Admin
 
Mesaje: 635
Membru din: Mar Mar 25, 2008 11:55 am

Înapoi la ROMANII DE PESTE HOTARE

Cine este conectat

Utilizatori ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori

cron