CAZURI ÎN CARE S-A REFUZAT DREPTUL LA LIMBĂ ROMÂNĂ ÎN SERBIA

CAZURI ÎN CARE S-A REFUZAT DREPTUL LA LIMBĂ ROMÂNĂ ÎN SERBIA

Mesajde vioreldolha pe Mie Feb 29, 2012 3:47 am

CAZURI ÎN CARE S-A REFUZAT DREPTUL LA LIMBĂ ROMÂNĂ ÎN SERBIA

România nu pretinde să se declare români cetăţeni ai Serbiei care nu se simt români. România pretinde drepturi pentru românii din Serbia care au solicitat dreptul la limbă română.

I.
Încă din 2004 părinţi etnici români/vlasi din câteva localităţi din zona de la sudul Dunării din Serbia au expediat pe adresa ministerului educaţiei din Belgrad cereri pentru introducerea câtorva ore de limbă română în orarul şcolilor lor (ataşez aceste tabele). Au reînnoit anual aceste cereri dar fără să primească răspuns pozitiv.

II.
În 18 02 2009 Consiliului Naţional al Minorităţii Naţionale Rumâne/Vlahe din Serbia i se trimite în sfârşit o adresă (o ataşez) a Ministrului Educaţiei Jarco Obradovici cu numărul 610-00-00046/2009-06 prin care se răspunde că etnicii români/vlasi din Serbia pot studia în şcolile publice limba română ca limbă maternă şi elemente ale culturii naţionale.
Câteva zeci de cadre didactice etnici români/vlasi din regiunea Serbiei cuprinsă între Timoc, Dunăre şi Morava au obţinut în 2009 la Facultatea de la Novi Sad şi o licenţă corespunzătoare pentru predarea limbii române. Pentru predarea limbii române există deja curriculum oficial în vigoare aprobat de ministerul sârb al educaţiei şi există manuale care sunt deja în uz în Voivodina.
Părinţii etnici români/vlasi au depus în 2009 cereri oficiale pentru studiul limbii române 2-3 ore pe săptămână în şcolile din Ranovac, Rasanac, Osanica, Golubac, Žitkovica, Krivača, Orljevo, Kladurovo, Manastirica, Busura, Kučevo, Bukovska, Neresnica, Mali Jasenovac, Gradskovo, Šipikovo, Laznica, Sedlar, Subotica, Bobovo şi poate altele de care nu avem cunoştinţă.
Toate condiţiile legale sunt îndeplinite: programă şcolară există, profesori calificaţi există, semnături de la părinţi există, manualele aşteaptă permisiunea să fie scoase pe bănci. Acest lucru l-au spus grupul de profesori din Serbia prezenţi la congresul intrenaţional al cadrelor didactice din 29-30 august 2009 de la Bucureşti în prezenţa şi a Preşedintelui României, a Ministrului Educaţiei, a reprezentantului Ministerului de Externe şi a parlamentarilor din comisiile de învăţământ şi politică externă.
Nici acum în 2012 nu s-a dat undă verde studierii limbii române materne în şcolile amintite. În unele localităţi directorii de şcoală sau inspectoratele şcolare au trimis la minister informaţia că nu doreşte nimeni să înveţe româneşte cu toate că părinţii ceruseră oficial acest lucru. În alte localităţi directorii au ,,lămurit,, părinţii să îşi retragă semnăturile date pe cererea pentru limba română. În alte localităţi directorii i-au pus pe părinţi să aleagă între engleză şi română.
În toate localităţile, pe lângă aceste proceduri ilegale, se pune încă o condiţie care este împotriva legii şi anume condiţia unui număr minim de 15 elevi şi toţi de clasa I cu toate că în articolul 13 al legii sârbe în vigoare privind drepturile minorităţilor naţionale se spune în ceea ce priveşte învăţarea limbii materne că ,,numărul minim de elevi necesari nu poate fi mai mare decât numărul minim de elevi stabilit prin lege pentru asigurarea celorlate forme de instrucţie,,.
Este mai mult decât discriminare, este cinism să îi spui unui învăţător care predă la o clasă cu 9 elevi matematica, limba sârbă, sportul, muzica şi celelalte discipline că pentru a preda aceleiaşi clase limba română îi trebuie 15 elevi. Natalitatea în scădere a făcut ca şi în România şi în Serbia să existe multe sute de şcoli în care sunt clase de sub 15 elevi. Cunoaşteţi că există în Serbia şi cazuri când un învăţător predă la clase de 2-3 copii. Şi în România există asemenea cazuri şi chiar la clase pentru minoritatea sârbă.
Este anormal apoi să nu se permită şi copiilor din clasele mai mari studierea limbii materne. Cu ce sunt vinovaţi că s-au născut mai devreme şi de ce să nu poată învăţa de acum încolo să scrie şi să citească în limba maternă şi elevii care sunt deja în clasa a II-a, a V-a sau chiar la liceu? De ce să nu se permită constituirea de colective de elevi din clase diferite care să înveţe împreună limba maternă când existenţa claselor simultane este deja o realitate în predarea altor discipline în Serbia?
Efortul financiar pentru plata câtorva profesori în câteva şcoli pentru 2-3 ore de limbă română pe săptămână este ridicol de mic şi nu înseamnă în total nici cât plata a 3-4 posturi întregi. Nici sub acest aspect nu există motive să nu se înceapă în următoarele zile orele de limbă română în şcolile unde acest lucru a fost solicitat.
Etnicii români/vlasi au demonstrat şi demonstrează o mare loialitate statului sârb şi un ataşament înalt faţă de valorile naţiunii sârbe. Serbia îşi va atrage o mai mare simpatie din partea lor şi a lumii dacă celor câteva zeci sau sute de copii li se va permite să înceapă să înveţe să scrie în limba maternă ,,mamă,, , dacă îşi va respecta cu bună credinţă propria legislaţie, acordurile bilaterale şi cele internaţionale la care este parte, angajamentele pentru aderarea la Uniunea Europeană, Rezolutia numarul 1632 a Consiliului Europei care cere Serbiei respectarea drepturilor etnicilor români/vlasi.
Bunele relaţii dintre statele noastre nu pot fi dezvoltate prin acte de vădită inamiciţie faţă de statul român prin discriminarea conaţionalilor noştri, că încrederea propriilor cetăţeni în statul de drept nu poate fi crescută prin dispreţ faţă de lege şi nici prin măsuri de un cinism extrem faţă de copii, profesori şi părinţi.

III. ATAŞEZ ŞI IMAGINI CU UNELE DINTRE NUMEROASELE CAZURI DE INTIMIDARE ALE ROMÂNILOR DIN SERBIA

Marş din Serbia. Pe uşa sediului asociaţiei culturale Ariadnae Filum din Bor a fost scris în două rânduri ,,Marş din Serbia” şi desenate obscenităţi, iar în 6 iunie 2005 sparte ferestrele.

Parastas interzis. La un parastas ţinut la Kolograşi în 21 mai 2005 poliţia a interzis oficierea acestuia, iar un grup de sârbi au strigat obscenităţi şi s-au dedat la violenţe fizice. Românii au intentat proces.

S-au tras focuri de armă în locuinţele liderilor românilor din Şipikovo dar şi în Voivodina.

Preotul Boian Alexandrovici a fost condamnat penal pentru că a slujit în limba română.
Ataşamente
CAZURI DE DISCRIMINARE A ROMANILOR DIN SERBIA.doc
CAZURI DE DISCRIMINARE A ROMANILOR DIN SERBIA
(42 KB) Descărcat de 524 ori
Semnaturile timocenilor pentru ore de romana.JPG
Semnaturile din 2004 ale timocenilor pentru ore de romana. NELUATE IN SEAMA
Semnaturile timocenilor pentru ore de romana.JPG (244.16 KB) Vizualizat de 2883 ori
acordul ministrului sarb privind limba romana in scoli pt vlasi NEAPLICAT.jpg
acordul ministrului sarb privind limba romana in scoli pt vlasi NEAPLICAT
acordul ministrului sarb privind limba romana in scoli pt vlasi NEAPLICAT.jpg (229.46 KB) Vizualizat de 2564 ori
Obscenitati pe sediul asociatiei romanilor din Serbia.JPG
Obscenitati pe sediul asociatiei romanilor din Serbia
Obscenitati pe sediul asociatiei romanilor din Serbia.JPG (33.54 KB) Vizualizat de 2481 ori
Vandalizarea geamului asociatiei romanilor din Serbia.jpg
Vandalizarea geamului asociatiei romanilor din Serbia
Vandalizarea geamului asociatiei romanilor din Serbia.jpg (48.11 KB) Vizualizat de 2519 ori
Glont tras in casa liderului romanilor din Sipikovo.jpg
Glont tras in casa liderului romanilor din Sipikovo
Glont tras in casa liderului romanilor din Sipikovo.jpg (11.21 KB) Vizualizat de 2499 ori
vioreldolha
Site Admin
 
Mesaje: 635
Membru din: Mar Mar 25, 2008 11:55 am

Romania si Serbia au semnat protocolul

Mesajde vioreldolha pe Joi Mar 01, 2012 7:22 pm

http://www.revista22.ro/romania-si-serb ... 13633.html

Romania si Serbia au semnat protocolul privind drepturile romanilor din Serbia

Romania si Serbia au semnat, joi, la Bruxelles, protocolul privind statutul minoritatilor din cele doua tari, dupa ce Romania a solicitat, in reuniunea de marti a Consiliului Afacerilor Generale (CAG), semnarea cat mai rapida a unui astfel de act.

Documentul a fost semnat de ambasadorul Romaniei la Uniunea Europeana, Mihnea Motoc, si de ambasadorul Serbiei la UE, Roksanda Nincic, potrivit unor surse europene citate de Romania libera.


Blocajul etnic

România a blocat, în cursul reuniunii de marti a miniştrilor Afacerilor Europene din statele UE, luarea unei decizii privind acordarea statutului oficial de candidat la aderarea in UE a Serbiei, pe motiv ca romanii din Serbia trebuie sa aiba, "mai devreme sau mai tarziu", drepturile pe care le au maghiarii din Romania, fapt pentru care este necesar un protocol in acest sens.

Problema va fi discutată de preşedintele Traian Băsescu cu liderii celorlalte state membre ale UE, în condiţiile în care la Consiliul European ce începe joi seară se aşteaptă ca Serbia să primească statutul de candidat la aderarea la UE.

Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a precizat, miercuri seara, într-o emisiune la B1TV, că protocolul va preciza o temă extrem de importantă: dreptul oricărei minorităţi, inclusiv cea română, de a se autodefini ca atare.

"Sârbii vor fi obligaţi, sub monitorizarea noastră şi a Comisiei Europene - că aici este «deal-ul», nu este numai o chestiune bilaterală, devine o problemă multilaterală pentru Serbia, sub monitorizarea noastră şi a Comisiei - să recunoască autorecunoaşterea pe care românii şi-o acordă, spunând «noi suntem minoritatea română»", a explicat Diaconescu, citat de EVZ.

"Odată ce se autodefinesc a fi români, toate celelalte acorduri şi convenţii la care Serbia este parte, privind identitatea etnică, lingvistică, religioasă, dreptul de a avea biserici, de a avea şcoli cu predare în limba română, se aplică automat. În acest moment, cei care se consideră a fi români şi afirmă acest lucru nu au absolut nimic", a mai spus şeful diplomaţiei române.

"Romanii din Valea Timocului trebuie sa aiba incredere, pentru ca ceea ce ei apara reprezinta nu numai valorile Romaniei, ci si valori europene. Mai devreme sau mai tarziu vor avea si ei drepturi pe care le au maghiarii din Romania si care vor fi respectate. Sa aiba incredere", a mai declarat Diaconescu.

Cristian Diaconescu crede ca Serbia inca nu a depasit "un anumit blocaj cultural" si ca oficialii acestei tari au si "un soi de blocaj intelectual si un frison".

"S-au schimbat generatii, vorbesc despre niste tineri scoliti in Statele Unite ale Americii, care in momentul in care ies din zona minoritatilor devin extrem de europeni", s-a exprimat ministrul roman de Externe.

El a precizat ca mai multi ministri s-au exprimat "in sensul unor rezerve, al unor dificultati", in problema Kosovo si respectarea standardului minoritatilor. In aceasta ultima privinta, Romania a fost singurul stat care s-a exprimat.

Negocierile privind protocolul bilateral, care este un text tehnic, s-au centrat asupra unei fraze-cheie, potrivit surselor EVZ.

"Belgradul îi recunoaşte ca români pe etnicii din estul Serbiei, indiferent dacă aceştia se numesc ori sunt denumiţi români sau vlahi".

Românii din estul Serbiei sunt cunoscuţi de autorităţile de la Belgrad sub denumirea de "vlahi", care, de fapt, este echivalent cu etnonimul "rumân" sau "român".Boris Tadici: Serbia nu va accepta conditii imposibile, multi vlahi refuza sa se declare romani

Presedintele sarb, Boris Tadici, declarase, cu mai putin de o zi inainte, ca Serbia nu va accepta "conditii imposibile" pentru aderarea la UE, el subliniind ca vlahii de pe teritoriul sarb refuza sa se declare romani.

"Dacă noi nu vom stabili linii rosii, nimeni nu ne va lua in serios, iar acest lucru este valabil şi pentru minoritatea vlahă", a spus Tadici într-un interviu acordat postului public de televiziune, RTS.

"Dacă Serbia va da dovadă de slăbiciune şi va accepta să fie şantajată, s-ar declanşa un proces fără sfârşit. Este important să rămânem fermi pe principiile noastre", a adăugat preşedintele sârb.

"România se aşteaptă ca vlahii din Serbia să se declare etnici români, dar o parte din vlahi nu sunt de acord, se opun acestui lucru. Noi înţelegem poziţia României, dar nu putem renunţa la principiile noastre", a spus Tadici, subliniind că unul dintre aceste principii este respectarea convenţiilor internaţionale, implicit a dreptului cetăţenilor sârbi de a-şi exprima liber poziţiile.

Potrivit estimărilor neoficiale ale organizaţiilor româneşti din regiune, aproximativ 250.000 de români trăiesc în prezent în Valea Timocului.

România a mai prezentat, marţi, la Consiliul Afaceri Generale, o declaraţie prin care a subliniat necesitatea implicării Comisiei Europene şi a Înaltului Reprezentant al OSCE pentru minorităţile naţionale în monitorizarea eforturilor Serbiei pentru respectarea principiilor protecţiei minorităţilor, în conformitate cu standardele UE.
vioreldolha
Site Admin
 
Mesaje: 635
Membru din: Mar Mar 25, 2008 11:55 am


Înapoi la ROMANII DE PESTE HOTARE

Cine este conectat

Utilizatori ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

cron