In Voivodina-Serbia...dulce-amar

In Voivodina-Serbia...dulce-amar

Mesajde vioreldolha pe Sâm Sep 10, 2011 1:19 pm

În Voivodina-Serbia...dulce-amar

Am fost în Banatul Sârbesc în zilele de 3 şi 4 septembrie 2011.
Am fost oaspetele mai multor prieteni.

Am înnoptat la prietenul Traian Căta din Vladimirovac (omul din spatele prestigioasei reviste Familia care apare în această localitate).
Colegul Dorinel Stan din Vârşeţ a fost amfitrionul spectacolului Pasărea Colibri în Vârşeţ organizat cu susţinerea Institutului Cultural Român
Am vizitat cabinetul de limba română al profesorului Ion Berlovan de la liceul din Vârşeţ unde se găsesc uriaşe comori de carte şi înregistrări audio-video pe care nu le are niciun cabinet din România.
O mare bucurie mi-a făcut discuţia cu preotul Constantin Suru din Vladimirovac (un om de o cutură şi simţ naţional impresionante şi care slujeşte într-una dintre cele mai mari biserici ortodoxe române).
Domnul Lucian Marina, preşedintele Societăţii de Limba Română din Serbia a organizat la Satu Nou o manifestare dedicată lui Radu Flora.
Am întâlnit vechi şi noi prieteni: Stefan Mihailov, Ivica Glisici, Mircea Măran, Marin Gaşpar, Liviu Stamin, Dorin Lozovanu, Viorel Roman, Eugen Popescu, Traian Bărbulescu, Iulian Copcea...

Bucuria mi-a fost umbrită de faptul că în Satu Nou, pe tăbliţele bilingve de la intrările în localitate a fost acoperită cu vopsea denumirea în limba română a satului. Dacă şi în Voivodina se întâmplă aşa ceva...Dacă şi în localitatea cu cea mai numeroasă populaţie de români...Atmosfera dată de asemenea gesturi explică de ce mulţi români din Voivodina au reţineri în a spune lucrurilor pe nume şi de ce mulţi români din zona Timoc-Morava ezită să îşi spună pe nume complăcându-se cu numele ,,vlasi,, care ar desemna altceva decât ,,români,, şi care în sârbă are şi conotaţii peiorative. Explică şi prezenţa redusă a profesorilor români din Voivodina la aceste evenimente.
Acele tăbliţe cu numele satului în limba română şterse şi dezbinarea cultivată între românii din Serbia explică şi de ce la sesiunea ştiintifică a Societăţii de Limba Româna din Serbia nu s-au precizat adevăruri indubitabile:

,,Societatea de Limba Română din Serbia aminteşte că oricine doreşte să caute în documente istorice originale de până la mijlocul secolului XIX informaţii despre strămoşii românilor din indiferent care zonă central şi sud-est europeană trebuie să caute cuvintele valah, vlah, vlas, voloh. Acestea sunt singurele nume sub care apar strămoşii tuturor românilor în izvoarele istorice şi în chiar limbile de cancelarie folosite la curţile domnilor români.
În acelaşi timp există numeroase consemnări că valahii îşi spuneau în limba proprie ,,rumâni/români” şi că vorbesc ,,rumâneşte/româneşte”. Nu există nicio consemnare cum că valahii şi-ar fi spus în limba proprie măcar o dată ,,valahi/vlahi/vlasi” sau că ar vorbi ,,vălăheşte/vlăheşte”.
Niciunul dintre numiţii (în limba sârbă şi doar după recensământul sârb de după 1948) ,,vlasi” nu şi-a spus şi nu îşi spune în propria limbă astfel. În nicun sat din Serbia de Nord-Est nu se vorbeşte vreun dialect sau grai distinct. Majoritatea vorbeşte graiul bănăţean, iar cealaltă parte vorbeşte graiul oltean. Nu există o singură vorbă la aceşti numiţi vlasi care să nu fie în dicţionarele şi vorbirea românilor.
Fostul Consiliu al Minorităţii Naţionale Rumâne din Serbia folosea doar în limba sârbă numele de ,,vlasi” şi avea până în 2010 în statut dezideratul cultivării limbii materne ,,române”. Revendicându-se de la filonul românesc, atât ei, cât şi noi, cât şi instituţiile din România au considerat cuvintele ,,români”, ,,rumâni,, şi ,,vlasi” doar sintagme sinonime a căror folosire alternativă avea ca singură motivaţie raţiuni de identificare regională şi de recunoaştere a unei problematici diferite pe calea obţinerii dreptului la păstrarea identităţii naţionale garantate de legislaţia sârbă şi internaţională.
Considerăm ca aberaţie standardizarea unei limbi ,,valahe” care nu s-ar revendica de la filonul românesc. Cuvintele valah, vlah, vlas, voloh sunt în patrimoniul naţional şi istoric al tuturor românilor, deci şi al românilor din Voivodina, iar utilizarea lor ca desemnând un alt popor este un gest de nepermis.”

Este de aşteptat că va exista cât de curând o asemenea reacţie din partea românilor din Banatul Sârbesc dar şi din partea statului român şi a instituţiilor sale. Este de aşteptat o reacţie şi faţă de ştergerea numelui Satu Nou de pe tăbliţele de la intrare în localitate precum şi faţă de blocarea de mai mult de un an a funcţionării Comunităţii Românilor din Serbia de către Belgrad.
Inventarea unui popor ,,vlah” care este altceva decât român şi a unei limbi ,,valahe” care este altceva decât limbă română ar fi un semn de inamiciţie şi ofensă la adresa statului român care ar conduce la deteriorarea bunelor realţii dintre statul român şi cel sârb.
Românii şi România aşteaptă şi explicaţii privind situaţia plăcuţelor bilingve vandalizate şi privind blocarea funcţionării CRS.

Viorel Dolha
Ataşamente
In Voivodina dulce amar 2.doc
(36.5 KB) Descărcat de 478 ori
Satu Nou 4 09 2011 numele romanesc taiat.JPG
Satu Nou 4 09 2011 numele romanesc taiat.JPG (140.68 KB) Vizualizat de 2290 ori
Traian Cata la simpozionul Flora al SLR.JPG
Traian Cata la simpozionul Flora al SLR.JPG (88.47 KB) Vizualizat de 2289 ori
Cu Lucian Marina la Societatea de LR Satu Nou 4 09 2011.JPG
Cu Lucian Marina la Societatea de LR Satu Nou 4 09 2011.JPG (189.29 KB) Vizualizat de 2309 ori
IMG_9842.JPG
IMG_9842.JPG (161.52 KB) Vizualizat de 2277 ori
cu liderii asoc aromanilor din Serbia.JPG
cu liderii asoc aromanilor din Serbia.JPG (133.31 KB) Vizualizat de 2274 ori
cu pr Constantin Suru si Traian Cata la Vladimirovac.JPG
cu pr Constantin Suru si Traian Cata la Vladimirovac.JPG (96.95 KB) Vizualizat de 2296 ori
cu Traian Cata in biserica romaneasca Vladimirovac.JPG
cu Traian Cata in biserica romaneasca Vladimirovac.JPG (124.18 KB) Vizualizat de 2291 ori
averea prof Berlovan din lic din Varset.JPG
averea prof Berlovan din lic din Varset.JPG (188.76 KB) Vizualizat de 2282 ori
cu Ion Berlovan la Liceul din Varset.JPG
cu Ion Berlovan la Liceul din Varset.JPG (169.69 KB) Vizualizat de 2276 ori
Pasarea Colibri la Vrsac.png
Pasarea Colibri la Vrsac.png (181.94 KB) Vizualizat de 2276 ori
vioreldolha
Site Admin
 
Mesaje: 635
Membru din: Mar Mar 25, 2008 11:55 am

Înapoi la ROMANII DE PESTE HOTARE

Cine este conectat

Utilizatori ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 3 vizitatori

cron