PRIVIND ROMÂNII DE PESTE HOTARE

PRIVIND ROMÂNII DE PESTE HOTARE

Mesajde vioreldolha pe Vin Sep 02, 2011 4:31 am

EXTRASE DIN REZOLUŢIA CONGRESULUI CADRELOR DIDACTICE DIN 25-28 AUGUST 2011 PRIVIND ROMÂNII DE PESTE HOTARE
Bursele pentru etnicii români de peste hotare sunt necesare. Existenţa învăţământului liceal în limba română în Voivodina şi unele regiuni ale Ucrainei este dependentă de acordarea de burse pentru absolvenţii acestora fiindcă învăţământ superior de limbă română acolo nu există decât simbolic.
Ar trebui acordate burse pentru etnicii români din zona Timoc-Morava la Institutul Pedagogic din Voivodina. Aceştia vor putea deveni profesori şi în limba sârbă dar şi/sau în limba română atunci când se va permite acest lucru.
Începând din anul II studenţii bursieri români din statele/zonele în care nu există şcoli de limbă română ar trebui obligaţi să desfăşoare activitate în slujba comunităţii lor familiarizând fiecare câte 5 tineri din zona lor în alfabetul limbii române. Prin act adiţional la contractul lor de studii MECTS ar trebui să le ceară să depună acest efort care ar însuma o săptămână pe an din vacanţa lor dedicată comunităţii lor –act în perfectă armonie cu legislaţia ţărilor lor şi în armonie cu însăşi raţiunea de a fi a burselor pentru etnicii români (sprijinirea comunităţilor româneşti pentru a-şi păstra identitatea şi nu un sprijin acordat personal cuiva pentru a deveni medic).
MECTS ar mai trebui să anunţe că pe viitor va primi la studii în România doar absolvenţi ai unor şcoli de limbă română (acolo unde există) –pentru a încuraja înscrierile la acestea şi doar pe acei care fac dovada că au solicitat studierea limbii române în şcolile publice din statele lor (acolo unde nu există şcoli de limbă română)–pentru a încuraja etnicii români să uzeze de acest drept legal în ţara lor. Este fără logică sau chiar risipă curată acordarea de burse pentru cineva care nu a urmat cursurile unei şcoli de limbă română cu toate că aceasta exista în zona lui sau pentru cineva care nici măcar nu a solicitat studierea limbii române în şcoala publică din ţara sa.
Acceptarea introducerii în programele şcolare şi manuale a unor autori valoroşi din R.Moldova şi a unor evenimente istorice majore care au avut loc în afara graniţelor actuale ale României. Din 1945 nu a existat în România un manual de literatură română care să accepte că literatură română se face şi dincolo de Prut. Manualele de până acum ar fi trebuit să se numească ,,manual al unei părţi din literatura română”. Manualele de istoria românilor din România trec cu vederea prea multe evenimente majore ale românilor de peste hotare încât ar trebui să se numească ,,manuale de istoria unora dintre români”. Salutăm declaraţia Ministrului Funeriu în întâmpinarea acestei ultime chestiuni şi aşteptăm o invitaţie la MECTS pentru a prezenta propunerile AGIRo şi AGIRo-filiala R.Moldova pentru o adevărată ,,literatură română” şi adevărată ,,istorie a românilor”.
Retransmisia de către TVR a canalului public din R.Moldova şi abonamente măcar pentru fiecare bibliotecă judeţeană la presa de limbă română din R.Moldova şi din alte comunităţi româneşti unde există asemenea presă. Este o lipsă crasă de bun simţ şi un afrond adus fie şi bunei vecinătăţi şi cu atât mai mult clamatei integrări culturale retransmisia doar a Mesagerului la imposibila oră 4,30. Despre accesul în România la presă română realizată peste hotare putem spune doar că azi este imposibil şi că acest lucru nu mai poate fi tolerat.
vioreldolha
Site Admin
 
Mesaje: 635
Membru din: Mar Mar 25, 2008 11:55 am

Înapoi la ROMANII DE PESTE HOTARE

Cine este conectat

Utilizatori ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

cron