A fost ,,PORTRETE de DASCALI,,

A fost ,,PORTRETE de DASCALI,,

Mesajde vioreldolha pe Lun Iun 04, 2012 12:18 am

PORTRETE DE DASCĂLI
Într-o vreme în care arta românească obţine constant recunoaştere internaţională prin teme de cutremurătoare promiscuitate, Asociaţia Învăţătorilor Arădeni a prilejuit în zilele trecute prezentarea unor portrete de dascăli care s-au dovedit a fi la catedră modele de profesionalism desăvârşit, exigenţă, măiestrie, devotament şi dăruire în realizarea supremului ideal al unei societăţi- buna creştere a copiilor.
La a IV-a ediţie a simpozionului internaţional ,,Portrete de dascăli” s-au adunat aproape o sută de lucrări din mai toate judeţele ţării, R.Moldova şi Serbia. Cadrele didactice pe care sala căminului cultural din Bata abia i-a încăput au trăit momente de rară emoţie –greu de descris în cuvinte. Anton Ilica, Doru Bogdan şi Eugeniu Criste – recunoscuţi cunoscători ai trecutului învăţământului arădean- au elogiat ţinuta ştiinţifică desăvârşită şi prezentarea într-o manieră care a ridicat sala în picioare a unor lucrări precum cele ale colegelor Delia Micurescu, Cornelia Ocneriu, Anamaria Popa, Silviana Spătariu, Domnica Nica. Delegaţia Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România-filiala R.Moldova a fost condusă de Pavel Cerbuşcă – doctor în pedagogie şi autor de manuale de istorie a românilor editate în stânga Prutului. Din Serbia au participat cu lucrări prof dr Brânduşa Juica, drd Virginia Popovici şi Lucian Marina, preşedintele Societăţii de Limbă Română. În perioada următoare lucrările vor apare în volum, iar participanţilor li se vor elibera adeverinţele care să ateste implicarea lor.
Dacă fostul ministru Spiru Haret a rămas în conştiinţa dascălilor fiindcă scria fiecărui învăţător, ministrul Liviu Pop Marian a surprins sunând domnia sa organizatorii şi anunţând decizia sa fermă de a onora cu prezenţa sa evenimentul. Chiar dacă în ultimul moment a fost obligat să se întoarcă de la aeroport din drumul spre Bata şi-a câştigat respectul celor prezenţi prin acest gest şi prin asigurarea dată că va vizita în curând asociaţia arădeană a cărei activitate o cunoaşte de mai mulţi ani. De ani buni îl cunosc şi arădenii ca pe unul care aloca timp şi energie în a răspunde zilnic personal la zeci şi sute de mesaje ale cadrelor didactice din toate colţurile ţării. Se pare că funcţia nu l-a schimbat aşa cum prea adesea se întâmplă pe malurile Dâmboviţei.
Zeci de elevi ai şcolilor din Bârzava, Bata şi ,,Avram Iancu” din Arad au oferit momente artistice de excepţie sub bagheta îndrumătorilor Viorica şi Petru Leric, Sabina Stoiţescu, Mihaela Hanc şi Mihai Henţ. Inspectoratul şcolar, casa corpului didactic, sindicatul arădean şi parohia Bata au fost şi de data aceasta alături de învăţători, iar Mirela Aldescu, Nicolae Pellegrini, Camelia Avramescu, preotul Vasile Matei şi Dănuţ Ieneşescu au apreciat consecvenţa cu care asociaţia acestora acţionează pentru creşterea prestigiului şcolii. Au fost prezenţi şi demnitari precum Marius Gondor şi nu a lipsit nici mesajul transmis de consilierul edilului Aradului. De remarcat şi sprijinul acordat de conducerea şcolii din Bata, dar şi de colegii Raluca Martin, Viorel Binciciu, Florica Cândea, Ana Curetean, Eugen Bocăniciu, Dana Tomşa, Angela Eşanu, Valentina Zglavoci, Pavel Moş, Codrin Iovin, Loredana Hedeşan, Rafila Cotuna, Olimpia Simarton, Vasilica, Dănuţ şi Florica Maxa, Marinela Alecu, Gabriela Mos, Cosmin Herman- manager Moodle Romania. Ţinuta academică şi atmosfera cu adevărat înălţătoare a fiecărui minut al acţiunii a făcut să lipsească cu desăvârşire vreo cât de mică frază cu tentă politică. Pe lângă portretele dascălilor realizate prin cuvânt spus sau scris, elevul Ramon Roman –un adevărat Ştefan Popa-Popas- a realizat la faţa locului zeci şi zeci de portrete ,,la minut” ale participanţilor.
Elevele Jesica Pîncotan din Curtici şi Ela Maria Zorzoană din Vulcan au luat la propriu banii asociaţiei învăţătorilor câştigând concursul de rezumate postate pe forumul acesteia.
N.Iorga spunea ,,ca să fim noi oameni, au fost alţi oameni, şi ca să fie alţi oameni , suntem noi oameni.”. Parafrazându-l, cei prezenţi la Bata au adăugat că această sărbătoare a dăscălimii nu ar fi avut loc dacă nu ar fi existat oameni ca Badea Ion şi Delia Micurescu.
http://www.youtube.com/watch?v=0H-K_ObnTxs

Oaspeţii de pe Valea Moravei din Serbia neputând ajunge în prima zi a simpozionului au sosit a doua zi în Arad şi vor rămâne aici câteva zile. Este vorba de părintele Iel Bobu Lui, parohul al parohiei de Horreum Margi şi Isacova (al doilea preot român din zona Timoc-Morava), diaconul Sarian Raikovici din Parohia Bobova şi doamna Rodica Bobu profesoară (absolventă a liceului pedagogic Arad şi facultăţii de teologie). Conducerea asociaţiei învăţătorilor caută soluţii de a sprijini (cu material didactic, cărţi şi expertiză) încercarea acestora de a organiza în această vară cursuri de limbă română pentru etnicii români din Serbia sud-dunăreană care nu au voie să îşi cultive limba maternă în şcolile publice. Este binevenit orice ajutor din partea colegilor.
Ataşamente
Comunicat de presa -Portrete de dascali.doc
(71.5 KB) Descărcat de 467 ori
3.JPG
3.JPG (355.94 KB) Vizualizat de 1065 ori
2.JPG
2.JPG (481.28 KB) Vizualizat de 1068 ori
1.JPG
1.JPG (426.2 KB) Vizualizat de 1099 ori
vioreldolha
Site Admin
 
Mesaje: 635
Membru din: Mar Mar 25, 2008 11:55 am

Înapoi la RUBRICA ELEVILOR

Cine este conectat

Utilizatori ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

cron