Invitatie PORTRETE DE DASCALI editia a V-a 30 iunie 2013

Invitatie PORTRETE DE DASCALI editia a V-a 30 iunie 2013

Mesajde vioreldolha pe Lun Iun 24, 2013 8:30 pm

“Ca să fim noi oameni, au fost alţi oameni, şi ca să fie alţi oameni , suntem noi oameni.” Nicolae Iorga
,,Ne simţim legaţi prin fire nevăzute de generaţiile trecute, prezente şi viitoare. Suntem moştenitorii tuturor celor repauzaţi, asociaţii tuturor celor ce trăiesc, providenţa tuturor celor ce ne vor urma.” I.G. Dumitraşcu –fost preşedinte AGIRo în volumul ,,Înainte mergătorii. Istoricul Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România”, 1940

INVITAŢIE

Vă invităm la SIMPOZIONUL INTERNAŢIONAL ,,PORTRETE DE DASCĂLI” -EDIŢIA a V-a şi la sărbătorirea ZILEI ÎNVĂŢĂTORULUI– în sala festivă a Colegiului Naţional ,,Vasile Goldiş” Arad, în 30 IUNIE 2013 ora 10. La evenimentul organizat în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar al judeţului Arad, Casa Corpului Didactic ,,Alexandru Gavra” Arad şi Colegiului Naţional ,,Vasile Goldiş” Arad vor fi, pe lângă educatoare, învăţători şi profesori din jud Arad şi oaspeţi din R.Moldova şi Serbia, preşedinţi ai sucursalelor judeţene AGIRo. Oaspeţii vor sosi din seara zilei de 28 iunie şi vor pleca în 1 iulie.

Ortodocşii români sărbătoresc în fiecare an la 30 iunie „Soborul Sfinţilor 12 Apostoli”. De când au apărut primele şcoli în spaţiul românesc, învăţătorii şi mai apoi toate cadrele didactice care învaţă copiii au sărbătorit în 30 iunie Ziua Învăţătorului.

30 iunie a fost aleasă şi ca dată de „naştere” a Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România, fiindcă în chiar 30 iunie 1927 Tribunalul Ilfov a autentificat statutul acestei asociaţii prin care se oficializa şi finaliza atunci manifestarea solidarităţii între cadrele didactice la nivelul României Mari - corolar al tradiţiei asociative învăţătoreşti începută la 1869 în diferitele provincii în care exista şcoală românească. Mai mult, sediul din perioada interbelică a Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România a fost în Bucureşti pe chiar strada Sfinţii Apostoli la nr 14.

Nu cunoaştem altă sărbătoare care să fi dănuit la români în calendare atât timp. Ziua Învăţătorului a fost atât de împământenită încât şi regimul comunist a păstrat-o la 30 iunie trecând însă sub tăcere că în aceeaşi zi Biserica Ortodoxă Română are în calendar Soborul Sfinţilor 12 Apostoli, iar Biserica Română Unită cu Roma are în calendar „Adunarea celor 12 Sfinţi Apostoli”.

Profesorii, educatoarele şi învăţătorii din România s-au simţit onoraţi să fie serbaţi şi felicitaţi de ziua apostolilor în fiecare an. Şi an de an, de chiar ziua apostolilor, li se aduce aminte că au cea mai nobilă misiune pentru care merită făcute orice sacrificii asumându-şi apostolatul. În 1923, la un congres al lor ţinut în Arad, învăţătorii au fost numiţi „cei bogaţi în lipsuri, în îndatoriri şi iubiri de moşie”.

Lucrările (despre dascăli care nu mai sunt la catedră sau pe teme din sfera educaţiei) trimise şi/sau prezentate la simpozion şi mesajle invitaţilor vor apare în volumul al V-lea din ,,PORTRETE DE DASCĂLI”.

După simpozion, doritorii pot lua prânzul la restaurantul Casa Românească de pe str Calea Victoriei.

Viorel Dolha,
Preşedinte AGIRo
0723259290
0744195155
Ataşamente
INVITATIE.JPG
INVITATIE.JPG (173.25 KB) Vizualizat de 16360 ori
INVITATIE Asociatia Invatatorilor.doc
(214.5 KB) Descărcat de 941 ori
vioreldolha
Site Admin
 
Mesaje: 635
Membru din: Mar Mar 25, 2008 11:55 am

Pentru colegii din Serbia

Mesajde vioreldolha pe Lun Iun 24, 2013 8:32 pm

În 27-28 iunie voi fi la SIMPOZIONUL TRANSFRONTALIER „Dascălul – promotor al cetăţeniei active şi învăţării pe tot parcursul vieţii” – tabăra RÂUL ALB (la 18 km de Reşiţa) -DIDACTICA INTERNAŢIONAL – 2013 -EDIŢIA a XXII- a TEMA IMPULS: ”Educaţie pentru cetăţenie europeană” Parteneri: MINISTERUL EDUCAŢIEI NAŢIONALE INSPECTORATUL ŞCOLAR JUDEŢEAN CARAŞ-SEVERIN, CASA CORPULUI DIDACTIC CARAŞ-SEVERIN, ASOCIAŢIA ÎNVĂŢĂTORILOR CARAŞ – SEVERINENI, ASOCIAŢIA ÎNVĂŢĂTORILOR BĂNĂŢENI - TIMIŞ, ”NVO SKOLA PLUS”BISERICA ALBĂ-SERBIA. Sper să ne vedem acolo cu câţi mai mulţi colegi din România şi Serbia.
Vom asigura cazare şi masă gratuită (în 27-28 iunie la Râul Alb şi în 29-30 iunie în Arad) pentru câţiva colegi din Voivodina care au participat la proiectul de introducere a limbii române în Serbia de Răsărit, pentru profesori din Serbia de Răsărit de etnie română, pentru directori de şcoli din Serbia de răsărit. Aşteptăm un semn de la cei doritori prin email la asociatiainvatatorilor@gmail.com sau telefon 0723259290 sau 0744195155 (Viorel Dolha)
vioreldolha
Site Admin
 
Mesaje: 635
Membru din: Mar Mar 25, 2008 11:55 am


Înapoi la ASOCIATIA GENERALA A INVATATORILOR DIN ROMANIA

Cine este conectat

Utilizatori ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

cron