POLITICIENI SCOSI LA RASPUNS de INVATA DESPRE ROMANI

POLITICIENI SCOSI LA RASPUNS de INVATA DESPRE ROMANI

Mesajde vioreldolha pe Dum Dec 02, 2012 9:39 am

,,ÎNVAŢĂ DESPRE ROMÂNI DE ZIUA ROMÂNIEI” SCOATE POLITICIENII LA RĂSPUNS

Elevi, studenţi, învăţători şi profesori din mai toate judeţele României, R.Moldova şi Serbia au răspuns iniţiativei Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România de a participa la concursul ,,ÎNVAŢĂ DESPRE ROMÂNI DE ZIUA ROMÂNIEI”. Au căutat de chiar 1 Decembrie şi răspunsuri la teme relevante dar absente în programele şcolare privind comunităţile româneşti.

Apropo, aveţi informaţii serioase privind localităţile din Valea Timocului unde s-au cerut în 2012 ore de limbă română în şcoli? Dar despre şcolile româneşti din regiunea transnistreană? Dar despre Recomandarea din 1997 a Consiliului Europei care cere statelor balcanice să acorde drepturi culturale aromânilor? Dar despre poporul care a avut în istoria sa doar un singur învăţător? Dar despre meglenoromâni? Dar despre boierul basarabean, cel mai mare filantrop român şi şi salvatorul principal al şcolilor româneşti din Ardeal al cărui portret se afla într-o sală specială la sărbătorirea din 1912 în Arad a centenarului primei şcoli de învăţători din spaţiul românesc? (vezi celelalte pe http://invatatori.ro/ )

Organizatorii ar fi bucuroşi de orice sprijin care ar face posibilă premierea elevilor care va avea loc în 6 decembrie de la ora 15 la Colegiul Naţional ,,Vasile Goldiş” Arad. Mai bucuroşi ar fi dacă politicienii ar trimite şi ei (la adresa: Asociaţia Generală a Învăţătorilor din România (Muzeul Preparandiei) str. Preparandiei nr 13, localitatea Arad, jud Arad, cod poştal 310102 sau prin e-mail la asociatiainvatatorilor@gmail.com ) răspunsuri la următoarele întrebări care frământă comunităţile româneşti:

1.Veţi fi fermi în relaţia cu Serbia pentru ca aceasta să acorde dreptul la ore de limbă română CELOR CARE AU SOLICITAT ÎN SCRIS ACEST LUCRU? Veţi evita să discutaţi despre cei care nu au cerut acest lucru şi despre cei câţiva care nu se identifică a fi români, evitând să cădeţi în capcana tergiversărilor Belgradului?

2. Cu prilejul discuţiilor pe tema transnistreană veţi solicita ca o condiţie a continuării tratativelor, dreptul omenesc de a învăţa în limba română al celor care doresc acest lucru în şcoli finanţate de autorităţile cărora părinţii elevilor le plătesc taxe? Credeţi că aceasta trebuie să premeargă orice discuţii dificile de ordin politic şi administrativ care vor mai dura poate mult?

3. Veţi susţine modificare legii cetăţeniei (după model bulgar, grecesc etc) încât dobândirea acesteia să fie posibilă şi pentru etnicii români din Serbia, Albania, Bulgaria etc?

4. Credeţi că în manualele de limbă română şi istorie ar trebui să nu lipsească unele date relevante privind românii de dincolo de frontierele statului român?

Organizatorii promit să evalueze şi premieze într-o conferinţă de presă şi răspunsurile politicienilor.
Ataşamente
Sigla AGIRo.jpg
Sigla AGIRo.jpg (6.27 KB) Vizualizat de 17620 ori
POLITICIENI SCOSI LA RASPUNS de CONCURSUL INVATA DESPRE ROMANI DE ZIUA ROMANIEI.doc
(293 KB) Descărcat de 827 ori
vioreldolha
Site Admin
 
Mesaje: 635
Membru din: Mar Mar 25, 2008 11:55 am

Înapoi la ASOCIATIA GENERALA A INVATATORILOR DIN ROMANIA

Cine este conectat

Utilizatori ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

cron