ULTIMA ORA PT MODIFICAREA ORDINULUI PT INCADRARE CORECTA

ULTIMA ORA PT MODIFICAREA ORDINULUI PT INCADRARE CORECTA

Mesajde vioreldolha pe Joi Feb 25, 2010 7:10 am

AGIRo, la solicitarea unui număr mare de membri ai asociaţiei, precum şi a altor colegi, care nu fac parte din asociaţia noastră, a făcut numeroase demersuri în ultimii doi ani, pentru ca educatoarele/învăţătorii cu studii superioare de scurtă şi de lungă durată să fie încadraţi şi salarizaţi în conformitate cu nivelul studiilor.
După intervenţiile AGIRO şi ale sindicatelor, cărora le-am solicitat sprijinul, prin Ordinul 3235/09.02.2010, MECTS dispune încadrarea ca profesori în învăţământul primar şi preşcolar a multor colegi învăţători şi educatoare. Un lucru de salutat!
Din păcate, foarte mulţi colegi consideră pe bună dreptate că acest ordin este discriminatoriu lăsându-i ca institutori pe:
- absolvenţii de liceu pedagogic şi studii superioare de lungă/scurtă durată în specialităţi care se regăsesc în ,,Centralizatorul privind disciplinele de învăţământ, domeniile şi specializările, precum şi probele de concurs, valabile pentru încadrarea personalului didactic din învăţământul preuniversitar 2010, aprobat prin ordinul de ministru nr. 6052/ 14 12 2009”, dar pe care ordinul 3235 le consideră în mod superficial şi arbitrar ca nefiind în „profil pedagogic”, unele nefiind luate în considerare, altele fiind trecute în anexele cu rol de ,,liste negre”;
- absolvenţii de liceu (altul decât pedagogic), colegiu universitar pedagogic şi studii superioare de lungă/scurtă durată
- absolvenţii de liceu (altul decât pedagogic), şcoli echivalente liceului pedagogic şi studii superioare de lungă/scurtă durată
- absolvenţii de colegiu universitar pedagogic (care sunt, de fapt, studii universitare!).
Pentru că toate aceste categorii ar trebui încadrate/salarizate ca profesori în învăţământul primar/preşcolar, colegii noştri se simt nedreptăţiţi şi ne propunem ca AGIRo împreună cu sindicatele să facem urgent demersuri pentru ca aceste situaţii discriminatorii să fie corectate cât mai repede posibil prin modificare ordinului 3235 sau în instanţă.

Vă aducem la cunoştinţă că demersurile noastre nu se vor opri aici! Vom continua să susţinem modificarea textului ordinului, pentru ca, fiecare să fie încadrat/salarizat în funcţie de nivelul studiilor pe care le are. Aşteptăm publicarea în Monitorul Oficial a Ordinului, după care vom stabili paşii ce-i avem de urmat, pe cale legală, pentru a ne câştiga drepturile!
Până atunci, găsiţi în dumneavoastră puterea de a vă bucura de succesul colegilor dumneavoastră! Nu ei trebuie să fie ţinta nemulţumirii dumneavoastră, pentru că nu ne conducem după principiul "să moară şi capra vecinului"! Ordinul care s-a dat în favoarea lor, este un mare câştig şi pentru noi ceilalţi: constituie piatra de temelie pe care ne vom construi acţiunile viitoare. Nu lăsaţi discordia să macine unitatea colectivului.! Avem nevoie unii de alţii! Avem nevoie de o atmosferă de lucru calmă şi de susţinere! O colegă absolventă de PIPP a refuzat salarizarea de profesor în semn de solidaritate cu ceilalţi colegi care rămâneau în mod nejustificat institutori. Fără să recomandăm astfel de gesturi, ţinem să remarcăm că prin atitudinea sa a dat o lecţie de moralitate şi că istoria mişcării învăţătoreşti va pomeni de acest gest ani mulţi de acum înainte.
De câţiva ani facem demersuri pentru ca toţi institutorii I să fie recunoscuţi ca profesori pentru/ în învăţământul preşcolar/primar.
Proiectul de ordin de ministru nu este în acord cu legea 387/ 2009 şi art 3, 6, 11, 13 31, 32 şi 38 din legea 330/ 2009 ca să nu mai vorbim că ignoră punctul 4.5 din Strategia „Educaţie şi Cercetare pentru Societatea Cunoaşterii”.
Cei care aţi fost în vară la al XXX-lea Congres AGIRO ştiţi foarte bine că acolo, în prezenţa Preşedintelui Traian Băsescu, a Ministrului Educaţiei de atunci, doamna Ecaterina Andronescu, a Doamnelor Secretar de Stat Oana Badea şi Adriana Pană, s-a obţinut de la MECI şi apoi de la Primul Ministru Emil Boc introducerea în textul Legii Educaţiei Naţionale încadrarea ca profesori a tuturor absolvenţilor de liceu pedagogic sau şcoli echivalente care au urmat şi studii superioare (indiferent de specializare) Dacă am reuşit o dată, vom mai reuşi încă o dată! Domnul Ministru Petru Funeriu a fost Vicepreşedinte al comisiei prezidenţiale care a elaborat Strategia „Educaţie şi Cercetare pentru Societatea Cunoaşterii”-un document care îşi propune eliminarea acestor discriminări. Dacă am reuşit pentru o parte dintre colegi, vom reuşi şi pentru ceilalţi!
La acest sfârşit de februarie voi fi la Slobozia şi Constanţa împreună cu sute de colegi şi sperăm să fie reprezentat şi MECTS pentru a aborda această situaţie. Salutăm faptul că în perioada 25-28 feb şi FSLI are programată o întâlnire a consilierilor juridici având pe orinea de zi şi această temă.
- Cert este că nu mai avem timp de pierdut! Vă rugam ca toţi cei care se consideră discriminaţi în ceea ce priveşte încadrarea/salarizarea prin conţinutul Ordinului privind aprobarea specializărilor de nivel universitar care conferă dreptul absolvenţilor liceelor pedagogice de a ocupa funcţiile didactice de profesor în învăţământul preşcolar şi profesor în învăţământul primar să completeze cu datele personale tabelul de mai jos, deoarece facem o centralizare la nivelul ţării, în vederea demersurilor viitoare.
Ne vom consulta cu Dv şi programul demersurilor vi-l vom face cunoscut la momentul potrivit şi veţi participa la el doar dacă vă va conveni şi veţi dori acest lucru.
Vă rugăm să completaţi tabelul şi să-l trimiteţi pe adresa de e-mail vioreldolha@yahoo.com
Pentru informaţii suplimentare puteţi suna la 0723259290.
Presedinte AGIRo,
Viorel Dolha
Ataşamente
Motivarea modificarii proiectului O.M primar si prescolar.doc
(36 KB) Descărcat de 444 ori
Ordin de Ministru propunerea AGIRo.doc
(176.5 KB) Descărcat de 439 ori
Tabel cadre didactice discriminate-salarizare incadrare 1.doc
(32 KB) Descărcat de 1210 ori
vioreldolha
Site Admin

Re: ULTIMA ORA PT MODIFICAREA ORDINULUI PT INCADRARE CORECTA

Mesajde mona pe Joi Feb 25, 2010 1:26 pm

Stiamte Domnule Dolha,
Multumim inca o data pentru interesul pe care-l aratati cauzei noastre.
In ceea ce priveste pozitia sindicatului , in judetul nostru, nu putem conta pe sprijinul liderului... De doua ori am rugat-o pe doamna lider sa ne ajute si mi-a replicat sec... Facultatea de Stiinte Economice profilul turism servicii nu este in domeniul pedagogic, si legea este foarte clara...
Ma intreb dacă ar fi fost dansa in situatia mea sau a colegilor in situatii similare era la fel de clara legea si numai buna de urmat?
Mi-a replicat de asemenea ca noi acestia care am finalizat facultati cu specialitati in economie si drept , de fapt, nu am dorit sa ramanem in invatamat...
Cert este ca dupa un liceu pedagogic,patru ani de facultate si master in consiliere psihologica si educationala sunt incadrata ca INSTITUTOR...
Mai trebuie sa mentionez faptul ca in anul scolar 2005 -2006 am facut parte din programul pilot Economia pentru ciclul primar si am avut un optional cu aceasta denumire la o clasa de a IV-a , alta decat clasa mea. Deci cred ca ceea ce am invatat in facultate, mi-a folosit in demersul didactic.
Dupa 27 ani de invatamant, ma simt tradata, neapreciata si debusolata. Ce este de facut?
mona

Mesajde store pe Joi Feb 25, 2010 1:50 pm

Nu stiu de ce ... dar, cateodata, am impresia ca suntem sabotati chiar de liderii sindicali. Sa speram ca intalnirea juristilor FSLI din acest weekend va da un semnal favorabil pt atacarea in instanta pe cele doua spete: absolventii scolilor echivalente si absolventii de studii superioare de pe lista neagra.
store

Mesajde Nicoleta Marcu pe Vin Feb 26, 2010 5:52 pm

Da, este DISCRIMINARE, este TEATRU ABSURD, cum bine zice domnul Dolha. Suntem foarte multi colegi in tara aflati in aceasta situatie, personal cred ca mult mai multi decat cei care deja se considera cu "problema rezolvata", desi in unele scoli nici macar ei nu sunt informati si tratati, nu demn sau corect, ci macar "legal", ca doar Ordinul a aparut deja...Sper sa ramanem o mare echipa, indiferent de incadrare si de reducerile masive (caci razboiul dosarelor este in desfasurare, cu un enorm consum nervos si o umilinta maxima, nedrept pentru cei care cel mai mult si mai temeinic muncesc in scoala...), sa ne mobilizam si sa sprijinim toate demersurile legale pe care AGIRo le intreprinde. Depinde in mare masura de noi sa ne regasim la nivelul ce ni se cuvine, atat ca prestigiu, studii, salariu, nici nu mai vorbesc de calitatea muncii depuse. Studii in "alte domenii" dupa liceul pedagogic? Da, pentru ca la momentul acela era singura optiune valabila probabil, sau cea mai avantajoasa, multi am intrat si am terminat cu burse, desi la multi ani de la terminarea liceului. Am ramas la clasele I-IV, nu am plecat in alt domeniu sau nu am luat ore la gimnaziu sau liceu, ne-am perfectionat in continuare pentru meseria de INVATATOR? BRAVO NOUA! Inseamna ca avem vocatie, ne pasa, stiti bine ca multi profesori recunosc ca nu ar face fata la ciclul primar, nu mai vorbesc de clasa I. Atunci dreptatea nu poate fi decat de partea noastra. Nu "stiintele educatiei", nici colegiile pedagogice sau alte facultati ne-au facut DASCALI...ci LICEUL PEDAGOGIC! Este singura scoala in pur "profil pedagogic", acea impartire pe tabele este pur teoretica, nerelevanta.
NICOLETA MARCU
invatatoare, promotia 1988 Liceul Pedagogic Caransebes
Nicoleta Marcu

Mesajde petrar tania pe Vin Feb 26, 2010 9:00 pm

Mulţumiri d-le Dolha că ne susţineţi!
Mi se pare total NEDREPT, dupa liceu am absolvit Colegiul "Universitar" Pedagogic (3 ani), apoi FACULTATEA DE LIMBA ŞI LITERATURA ROMÂNĂ, şi tot institutor sunt încadrată. În situaţia mea sunt mulţi colegi... Nu e drept... Şi aşa este multă "tensiune" între noi datorită reducerilor prin desfinţarea şcolilor. Noi suntem cei care punem "temelia" viitorilor cetăţeni ai acestei ţări, dar nu ştiu de ce de fiecare dată suntem cei mai "vitregiţi"?? Ne mai rămâne speranţa că Bunul Dumnezeu ne va ajuta şi d-l Dolha nu se va da bătut până nu vom câştiga. În unire stă puterea!
petrar tania

Mesajde vioreldolha pe Mie Mar 03, 2010 7:48 am

In Monitorul Oficial nr. 130 – 25 februarie 2010 a fost publicat cu Nr 3.235. — Ordin al ministrului educatiei, cercetarii, tineretului si sportului privind aprobarea specializarilor de nivel universitar care confera dreptul absolventilor liceelor pedagogice de a ocupa functiile didactice de profesor in invatamantul prescolar si profesor in invatamantul primar.

VOI INCERCA SA FIU PROGRAMAT INTR-O AUDIENTA LA DOMNUL MINISTRU FUNERIU.
PANA ATUNCI DOAR ADUNAM IN CONTINUARE DATE DIN TERITORIU CU SITUATIILE ABERANTE DE DISCRIMINARE CARE AR FI COMICE DACA NU AR FI TRAGICE PRIN URMARI.
PANA ATUNCI NU VOI PREZENTA NICI PRESEI ACEASTA SITUATIE CARE NU FACE CINSTE SISTEMULUI DIN CARE SI EU FAC PARTE.
SPER IN CONTINUARE CA TOATE CELE SESIZATE DE NOI AU SUNT NISTE SCAPARI SI NU AU FOST FACUTE PREMEDITAT SI CA DL MINISTRU LE VA CORECTA DE URGENTA.
DOAR DACA IN URMATOAREA SAPTAMANA NU VOI AVEA OCAZIA SA FAC CUNOSCUTE PERSONAL DOMNULUI MINISTRU PROPUNERILE NOASTRE DE MODIFICARE A ORDINULUI VOI FACE CEEA CE NI SE CERE DIN TERITORIU:
-CAMPANIE DE PRESA
-APEL LA JUSTITIE SI ALTE INSTITUTII DE ACEST TIP
-APEL LA PARLAMENTARI
-PICHETAREA MECTS, A ISJ-URILOR SI POATE A FEDERATIILOR SINDICALE
-DOUA ORE DE REFUZ DE A INTRA LA CLASA

TOATE ACESTEA CU SCOPUL DE A ATRAGE ATENTIA CA NU PUTEM ACCEPTA SA FIE UMILITI TOCMAI CEI CARE AR TREBUI SA FORMEZE CARACTERE DEMNE VIITORILOR CETATENI.

PS. DE LA POSTAREA TABELULUI IN URMA CU CATEVA ZILE, AM PRIMIT SUTE DE TABELE DE LA COLEGI (AM 2300 DE E-MAILURI NECITITE).
PANA CE VOI CENTRALIZA DATELE DE CONTACT ALE COLEGILOR, NOUTATILE LE VOI PREZENTA PE ACEST FORUM.
vioreldolha
Site Admin

Mesajde adliana pe Mie Mar 03, 2010 5:50 pm

Buna ziua

Cei cu scoli postliceale, am fost pana acum asimilati celor cu liceu pedagogic. Intrebarea e, de acum inainte unde ne vom situa?
adliana

Mesajde Ealina pe Mie Mar 03, 2010 8:14 pm

Sunt invatatoare ca urmare a absolvirii LICEULUI PEDAGOGIC, am gradul I ,iar din 2004 sunt incadrata ca institutor datorita absolvirii Fac. de DREPT care nu se incadreaza in acele,,profile pedagogice'' ,alese absolut in mod aleatoriu.In anul 2008 am absolvit in cadrul Facultatii de SOCIOLOGIE-PSIHOLOGIE, masterul MANAGEMENT ORGANIZATIONAL SI RESURSE UMANE , care dupa cum am vazut nu este pus pe lista,,neagra,,
Asadar,ca urmare a absolvirii acestui master,pot fi incadrata pe functia de profesor?
Ealina

Mesajde cristina_b pe Dum Mar 07, 2010 5:59 pm

Doamnei Ealina,

In mod normal ar trebui sa fiti incadrata profesor, pt ca OM 3235 spune despre absolvirea ciclului I SAU A CICLULUI II cu diploma care va da dreptul sa predati, cf Centralizatorului....
Dvs va incadrati in aria "Om si societate", disciplina cultura civica-stiinte sociala iar masterul pe psihologie ca si cel pe Istorie, filosofie, stiinte ale educatiei nu este exclus prin anexa 2 din profilul pedagogic. Pt mai multe detalii imi puteti scrie un mesaj privat.
cristina_b

Mesajde mona pe Mar Mar 09, 2010 6:13 pm

Sunt absolventa a Liceului Pedagogic din 1982, absolventa a facultatii de Stiinte Economice specializarea turism servicii 1998, am terminat in 2007 un masterat in Consiliere psihologica si educationala.
Desi nici facultatea si nici masterul nu se afla pe listele negre, eu in continuare am fost incadrata ca institutor.
Cum este de fapt corect ?
Pot fi incadrata ca profesor in invatamantul primar?
mona

Următorul

Înapoi la ASOCIATIA GENERALA A INVATATORILOR DIN ROMANIA